wróć do tematów forum

Wóz strażacki

Komentarz

patriot 22-05-2010 godz 22:45

Wóz strażacki w dniu wczorajszym zaszarżował na zakręcie ul.Chrobrego-Jagiełły jadąc od strony Korsz..Szczęście że nie jechał żaden samochód z miasta i nikt nie szedł,bo byłaby masakra!!! Panie kierowco trochę wyobraĽni!

1.

Mundurowym wszystko wolno.

janko 2010-05-22 23:35:50

2.

Do "patriot": to raczej w twoim przypadku przydałoby się trochę wyobraĽni. Kierowca wie co robi. A kiedy zagrożone jest ludzkie życie lub czyjś dobytek ważna jest każda sekunda.

szalonykefir 2010-05-24 18:25:32

3.

Do"szalonykefir"Człowieku on pędził za szybko i na zakręcie wypadł na chodnik.Przez tą ważną sekundę,gdyby jechała cała rodzina w samochodzie z miasta,byłaby martwa..Wybacz ale ten kierowca,nie wiedział co robi.Pożar okazał się,chyba niegroĽny a zagrożenie,które miało miejsce,było śmiertelne..Na marginesie,gdybym jechał minutę póĽniej z miasta napewno bym teraz z Tobą nie pisał(więc nie mów mi o wyobraĽni).

patriot 2010-05-24 20:26:12

4.

Czy to strażak czy policjant,nie może łamać prawa.Uważam,że należy się zwrócenie uwagi przełożonych o takim incydencie panu ktory wtedy kierował.Czasami pewność gubi.Dobrze ,że nikomu nic się nie stało,ale mogło.Wyobrażnia to ważna cecha potrzebna dla każdego kierowcy.

reszelos 2010-05-24 21:54:28

5.

zgadzam się z patriot jak mówią w pogotowiu martwa załoga to już żadna załoga tak samo jest z strażakami czy innymi ale jeszcze ani pogotowie jadące na sygnałach , strażak czy policjant prawo go tak samo obowiązuje i nie jest to prawda ze jest to straż czy karetka to mu wolno przekraczać prędkość, oczywiście my kierowcy powinniśmy zjechać do pobocza jak najbliżej i ustąpić bo tak wypada

sylwia4228 2010-05-25 06:31:07

6.

No tak to jak czerwone światło to karetka, radiowóz, czy wóz strażacki jadący do wypadku grzecznie stoi i czeka, jak jest strefa zamieszkania to jedzie 20 km/h, nie może się zatrzymać w miejscu niedozwolonym, albo pojechać pod zakaz żeby zaoszczędzić czas, pierwszeństwa też nie trzeba mu ustąpić, no bo to w końcu tylko czyjeś życie, no proszę Was... Pojazd uprzywilejowany jak sama nazwa wskazuje nie jest ograniczony przepisami, czyli sygnalizacja świetlna jak i inne znaki go nie obowiązują, jedyne do czego musi się stosować to policjant kierujący ruchem na skrzyżowaniu...

4String 2010-05-25 10:36:47

7.

Prawo o ruchu drogowym: Art. 9. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani ułatwić przejazd pojazdu uprzywilejowanego, w szczególności przez niezwłoczne usunięcie się z jego drogi, a w razie potrzeby zatrzymanie się. Art. 53. 2. Kierujący pojazdem uprzywilejowanym może, pod warunkiem zachowania szczególnej ostrożności, nie stosować się do przepisów o ruchu pojazdów, zatrzymaniu i postoju oraz do znaków i sygnałów drogowych tylko w razie, gdy: 1) uczestniczy: a) w akcji związanej z ratowaniem życia ...

Mietek 2010-05-25 11:09:47

8.

No dokładnie o tym mówię, tylko nie chciało mi się artykułów na to szukać ;)

4String 2010-05-25 11:11:38

9.

4String,zgadzam się z Tobą,ale tu chodzi o to że w zakręt powinien wejść na swoim pasie ruchu,bo osoba jadąca z miasta mogła nie słyszeć sygnałów dĽwiękowych(włączone głośniej radio,problem ze słuchem itd)..Ja mam tylko o ten zakręt pretensję,nie o to co jest oczywiste w przypadku pojazdu uprzywilejowanego.Osoba jadąca z miasta nie miała szans żeby gdziekolwiek uciec i tym samym ustąpić przejazdu pojazdowi uprzywilejowanemu(dlatego mówię o braku wyobraĽni kierującego tym wozem).Czy Twoim zdaniem ratowanie mienia lub życia,kosztem rozwalenia w newralgicznym miejscu kogoś innego jest ok..

patriot 2010-05-25 13:06:33

10.

Mój post nie był kierowany do Ciebie Patriot ;) oczywiście, że powinien jechać swoim pasem, ale nie widziałem tego więc i nie pisałem jakiś bezsensownych postów, które nic by nie wniosły, ale czasem szlag trafia jak się czyta, niektóre wypowiedzi ;) Na szczęście nikomu nic się nie stało, a każdy kierowca się czasem myli - wymusi pierwszeństwo, Ľle wejdzie w zakręt ;) przejedzie na czerwonym itp itd, tak też było pewnie i w tym przypadku(chociaż kierowcy służb ratunkowych nie powinni ich robić w ogóle), sam nigdy nie widziałem niczego podobnego w wykonaniu naszych strażaków, ani żadnych innych służb u nas czy w innych miastach. Jeszcze raz - grunt, że nic się wtedy nie stało :) Pozdrawiam ;)

4String 2010-05-25 13:26:15

11.

Masz rację,całe szczęście że nic się nie stało(ja bardziej emocjonalnie do tego podszedłem,bo widziałem to zajście).No dobrze już damy spokój tej sprawie...Pozdrawiam.

patriot 2010-05-25 14:11:19

Komentarz

wróć do tematów forum

Końcówki do szczoteczek sonicznych – dobór, wymiana, higiena

Końcówka szczoteczki sonicznej ma bezpośredni wpływ na skuteczność i bezpieczeństwo codziennego czyszczenia zębów. Nawet najlepsza szczoteczka nie spełni swojego zadania, jeśli jej włókno jest zużyte, zanieczyszczone lub niedopasowane do potrzeb użytkownika. Dlatego warto wiedzieć, jak dobrać końcówkę, jak często ją wymieniać i w jaki sposób dbać o jej higienę, aby codzienne szczotkowanie było naprawdę efektywne.

wiecej...

Reklama

Agencja ReklamowaMąka chlebowaMeble